Facebooknyheter: en liten oppsummering

Det er vanskelig å holde følge med Facebook. Nettverket oppdateres og justeres kontinuerlig for å kunne optimalisere brukeropplevelsen din. Dette blogginnlegget er en liten oppsummering av noen av Facebook nyhetene som har blitt omtalt i det siste.

Facebook photos – nye Flickr ?

Forrige måned oppdaterte Facebook bilde og album funksjoner hvor du nå kan organisere de personlige bildene dine ved å “Drag and Drop”.  Dette betyr at du kan klikke på bildet og sette de i en preferert rekkefølge slik at de bildene eller albumene du liker best vises først for vennene dine og på profilen din. Facebook ønsker å ta over markedet for bildedeling og dere som er glad i å laste opp bilder på Facebook kan vente dere flere unike funksjoner som:

  • Last opp høy-oppløsnings bilder på opptil 2048 piksler (før 720).
  • Laste ned bilder med høy-oppløsning
  • Ny ramme for å se på bildene i en “In line photo browser” hvor du kan se på album og samtidig være på nyhetsveggen.

Se demovideo for New Features for Facebook Photos

Facebook + skype = Sant

Med den nye versjonen av Skype 5.0 for Windows har de gått inn i et seriøst forhold med Facebook, hvor du nå kan ringe, chatte og sende meldinger rett fra nyhetsveggen. Den nye integrasjonen mellom partene lar deg også ringe og snakke med flere venner samtidig gjennom gruppe video (10 – Way Video Calling). Les mer om Facebook integrasjonen med Skype her: Skype 5 With Facebook

Facebook – krypterer brukerID

Den siste tiden har det igjen vært nyheter om at enkelte tredjeparts applikasjoner lekker personlige brukerinformasjon til eksterne selskaper. Ved enkelte tilfeller der en bruker velger å trykke “allow” på en søknad for å få tilgang til for eksempel en spill applikasjon som er laget på Facebookplattformen. I denne sammenhengen hvor lekkasjen kan ha forekommet vil nettadressen (URL) til applikasjonen inneholde din Facebook UID (User Identity) som utvikleren får tilgang til.

Selv om nyhetene om datalekkasjen muligens er noe overdrevet, har Facebook  tatt saken seriøst og informerer fra Facebook Developers blog at de planlegger å sette en stoppe for dette ved å kryptere bruker ID. Dette skjer ved at de setter en “hemmelig nøkkel” på UIDen din hvor det bare er søknaden til appliaksjonen som kan lese informasjonen og den er ikke tilgjengelig i nettadressen.

Facebook Sosiale Grupper – et paradoks?

Facebook sosiale grupper har vært på en liten bølge i noen dager, men det ser ut til at stormen har roet seg. Personlig har jeg laget noen grupper for å teste ut, samle venner og familie fra min sosiale krets, mens jeg har selv bare fått invitasjon fra tre (litt skuffet:)). Ja, det er gøy med gruppechat, men noe som er selvmotsigende med de sosiale gruppene er at de er unormalt lite sosiale.

Basert på personlig erfaring var det gøy med gruppechat de første dagene men så døde det sakte men sikkert ut. Samt, at det er veldig få som faktisk skriver noe på veggen eller deler bilder internt i gruppen. Et annet viktig punkt og en av de større utfordringene med grupper er at selv om du ønsker å lage en super hemmelig gruppe vil den uansett bli delt på veggen og synlig i nyhetsfeeden din når du blir medlem. Dette kan for noen forårsake problemer da du blir automatisk medlem av en gruppe og ikke har mulighet til å kontrollere din deltagelse før du allerede er med. Igjen så er dette med “hemmelig gruppe” et paradoks da Facebook skal være et åpent nettverk hvor man skal dele opplevelser, kunnskap osv.

Facebook “sletter vonde minner”

Til slutt en nyhet for alle de som har opplevd problemer med “slå opp” med noen på Facebook. Dette er en kanskje litt useriøs nyhet men en liten fun fact i henhold til hvordan Facebook fungere. I artikkelen Facebook Stops Constantly Showing You Pictures of Your Ex fra Mashable forklares det at “Photo Memories” er synlig på noen sider og når du går inn på Freinds og Photos sidene. Funksjonene viser bilder av venner fra gamle album, basert på din sosiale graf på Facebook.

Dette betyr at den plukker ut bilder av venner som du har mest kontakt med og ønsker å se status oppdateringer fra. I denne sammenhengen var det flere brukere som opplevde å få visninger av bilder sammen med eller av sin ekskjæreste – noe som medførte at det ble laget en protest gruppe for å stoppe det. Og som kjent, i Facebooks hellige ånd ble demokratiet besvart og bilder av personer du har vært ” In a relationship med” vil ikke vises.

Det var en liten oppsummering av nyheter på Facebook fronten, har du noen andre som har gått i glemme boken?